ABCD-niveau

Inschatten van de Moeilijkheidsgraad

Het quizlandschap is zeer divers, gaande van zeer moeilijke, academische quizzen tot zeer eenvoudige quizzen. Het inschatten van de moeilijkheidsgraad is zowel voor de organisator als voor de deelnemende quizploegen belangrijk omdat niemand graag voor onprettige verrassingen komt te staan. Sommige quizzers spelen niet graag een zeer moeilijke quiz, anderen spelen niet graag de zeer gemakkelijke. Deze pagina is een poging om de terminologie die bij de beschrijving van de moeilijkheidsgraad wordt gebruikt, wat af te lijnen.

Inleiding

De moeilijkheidsgraad van een quiz heeft letterlijk alleen betrekking op de moeilijkheidsgraad. De indelingen A B C D (E) houden geen waarde-oordeel in over de quiz, al worden deze termen soms wel foutief zo gebruikt. De letters zijn enkel een indicatie van het percentage dat een team van een bepaalde sterkte ongeveer kan verwachten te scoren. Hierop afgaand kan je als ploeg beslissen al dan niet aan een quiz deel te nemen, of kan je je verwachtingspatroon aan de moeilijkheidsgraad van de quiz aanpassen. Als quizorganisator is dit ook een manier om je doelpubliek op voorhand mee te delen hoe moeilijk je de quiz zal proberen te maken. Het inschatten van de moeilijkheidsgraad is echter niet eenvoudig. Deze opdeling is ook enkel van toepassing op quizzen die voornamelijk opgebouwd zijn rond weetvragen. Quizzen waar het spelelement, gokvragen, proevertjes en doe-rondes doorwegen noemen we eerder 'bonte quizavonden' en worden hier niet behandeld.

Moeilijkheidsgraad A - B - C - D (- E)

Om de moeilijkheidsgraad van quizzen aan te duiden, worden de letters A tot en met D gebruikt. Occasioneel gebruikt men ook de letter E voor zeer gemakkelijke quizzen. In eerste instantie kunnen we deze letters koppelen aan gekende TV-formats, al merken we ook hier weer op dat het enkel de moeilijkheidsgraad betreft en niet de invulling van de thema's:

 • A-Quiz: Moeilijker dan Canvascrack-vragen (zonder meerkeuze-mogelijkheid)
 • B-Quiz: Canvascrack / Kennis van Zaken / Mastermind / University Challenge / Black Out
 • C-Quiz: Twee voor Twaalf / Waagstuk / Per seconde wijzer / Slimste Mens ter Wereld / Met het mes op tafel
 • D-Quiz: Pappenheimers / Quix / De tabel van Mendelejev / De Klas van Frieda
 • E-Quiz: Blokken / Slimmer dan een kind van 10?

De Voorspeler

Sommige organisatoren laten hun quiz voorspelen door een goed algemeen quizzer om een idee te krijgen van de moeilijkheidsgraad. Ter vergelijking: een gekend voorspeler als Dr. Staf haalt op een WK quizzen ongeveer 140/240. De absolute top, Pat Gibson, haalt tot 210/240. De scores van een voorspeler als Dr. Staf zijn vergelijkbaar met de verwachte score van een goede gelegenheidsploeg. Van Pat Gibson kan je verwachten dat hij het op zijn eentje even goed doet als een subtop-quizploeg. De scores die Dr. Staf hanteert:

 • < 30% : AA.
 • 30-40% : A.
 • 40-50% : B.
 • 50-60% : moeilijke C.
 • 60-70% : makkelijke C.
 • >70% : D.

Deze methode is weliswaar onderhevig aan een scheeftrekking ten gevolge van de persoonlijke sterktes van de voorspeler. Staf is bijvoorbeeld sterk in sport: een quiz met moeilijke sportvragen zal door hem dan ook minder snel als moeilijk worden ingeschat. Ideaal is deze methode dus niet, maar het kan wel een indicatie zijn van de uiteindelijke moeilijkheidsgraad van de quiz en het is een van de weinige methodes om vóór de quiz de moeilijkheidsgraad in te schatten.

Verwachte gemiddelde percentages

Onderstaande tabel toont de te verwachten percentages opgelijst per sterkte van de ploegen (van 4-5 sterktepunten tot de gelegenheidsploegen "G"). Vóór de quiz kan deze tabel door de organisator worden gebruikt om in te schatten welke percentages quizploegen van een bepaalde sterkte zouden moeten kunnen halen om van een quiz van moeilijkheidsgraad A- B- C - D (- E) te kunnen spreken. Ná de quiz kan deze tabel worden gebruikt om na te gaan of de scores inderdaad overeenstemmen met de op voorhand aangekondigde moeilijkheidsgraad. De gebieden in het groen tonen de quizzen die voor elk van de verschillende sterktes (doorgaans) als "aangenaam tot doenbaar" ervaren worden. Natuurlijk beslist iedereen voor zichzelf welke moeilijkheidsgraad hij/zij het liefste speelt.

 4-53210G
A<75%<65%<55%<45%<35%<30%
B70-85%60-75%50-70%40-60%30-50%<40%
C80-90%70-85%65-80%55-75%50-70%<60%
D85-95%80-95%80-90%75-85%70-85%60-80%
E90-99%90-99%90-95%85-95%80-90%65-85%

Deze percentages dienen te worden vergeleken met de typische score van een quizploeg van een bepaalde sterkte. Als een bepaalde 3-punter zeer goed of zeer zwak scoorde in vergelijking met de andere 3-punters, kan je hun score best niet in rekening brengen voor het bepalen van de algemene moeilijkheidsgraad. Je moet dus kijken naar de scores van de 'gemiddelde' 3-punter, 2-punter, 1-punter,... Volgens deze tabel is het trouwens best mogelijk dat een quiz voor de 4-5-punters werd aangevoeld als een C-quiz terwijl de scores van de 2-punters duiden op een B-quiz. In zo'n geval is er waarschijnlijk sprake van een groot Mattheüs-effect.

Voorbeeldvragen

Omdat percentages en definities natuurlijk niet alles zeggen, staan hier onder voor enkele thema's voorbeeldvragen gaande van A- tot E-niveau. Hierbij willen we opmerken dat een D-quiz niet noodzakelijk uit enkel D-vragen moet bestaan, of een C-quiz uit enkel C-vragen. De uiteindelijke mix van A-E-vragen zal de moeilijkheidsgraad van de hele quiz bepalen. Tip voor organisatoren: zorg dat de moeilijkheidsgraad in élk van de thema's wat varieert. (stel dus bv niet enkel moeilijke vragen over film omdat dat een thema is waarin je zelf sterk bent)

Sport

A: In vijf jaar bij AC Milan scoorde hij 97 goals in 88 matchen en daarmee is hij de meest efficiënte spits in de geschiedenis van de Serie A. Wereldoorlog I maakte een einde aan zijn Italiaans voetbalavontuur en hij keerde terug naar Union St Gilloise. In 1920 won hij met de Belgische ploeg goud op de Olympische Spelen. Welke speler werd in 1911 uitgeroepen tot populairste speler in Italië, waar hij bekend was als ‘Luigi’?

B: Aan de hand van de persoonlijke records op de 4 belangrijkste afstanden (500m, 1500m, 5000m en 10000m voor mannen, 500m, 1500m, 3000men 5000m voor vrouwen) wordt een score opgemaakt die geldt als de all time rangschikking voor schaatsers. Hoe heet dit systeem van classificatie, dat in 1928 in Noorwegen ontwikkeld werd?

C: Ondanks de hedendaagse spitstechnologie die in de autosport gebruikt wordt, blijft men sommige dingen toch nog op een ouderwetse manier afhandelen. Zo wordt er nog steeds gebruik gemaakt van vlaggen om dingen mee te delen aan de rijders. Met welke kleur duidt men aan dat een snellere rijder achter jouw wagen volgt, en dat je dus best even opzij gaat om gedubbeld te worden?

D: Dat het WK voetbal van 1986 zo succesvol verliep voor de Belgen, was een verrassing, niet in het minst omdat de kwalificatie voor dat tornooi pas laat veilig gesteld werd. In de barragematchen werd thuis met 1-0 gewonnen, waarna de Rode Duivels in de terugmatch 2-0 achter kwamen. In de 84e maakte Georges Grün de verlossende goal - een kopbal - waardoor België naar het WK in Mexico mocht. Tegen welk land, dat in de jaren 70 nog 2 opeenvolgende WK-finales verloor, won België die barrage?

E: Nadat hij in 1993 in Oslo de jongste wereldkampioen geworden was, en hij teelbalkanker overwon, keerde hij in 1998 terug in het wielerpeloton, om van 1999 tot en met 2005 7x op rij de Tour de France te winnen. Later bekende hij bij Oprah Winfrey dat hij dat onder invloed van doping deed. Over welke Amerikaanse wielrenner gaat het hier?

Geschiedenis

A: Als er over nazi-wreedheden wordt gesproken, wordt nogal snel over het hoofd gezien dat buiten de Joden ook zigeuners massaal vervolgd werden. Deze werden verplicht een zwarte driehoek als herkenningsteken te dragen en werden naar dezelfde concentratiekampen gestuurd als de Joden. Schattingen over het aantal Roma en Sinti-slachtoffers spreken van 500.000 doden, zo’n 90% van alle in Duitsland wonende zigeuners overleefde de vervolging niet. Wij zoeken in deze vraag het Roma woord waarmee deze vervolging wordt aangeduid, het betekent zoveel als ‘de verslinding’.

B: Dit volk leefde in het huidige Iran en kende zijn hoogtepunt rond 600 v. Chr. toen ze de Assyriers versloegen en vanuit hun hoofdstad Ecbatana een groot rijk bestuurden. Dit was echter van korte duur, want in 550 v. Chr. versloegen de Perzen onder leiding van Cyrus de Grote het volk dat we zoeken.

C: Deze man was de zoon van Livia, en toen zij Augustus huwde werd hij diens stiefzoon. Hij werd als troonopvolger geadopteerd en werd in 14 keizer van Rome. Hij zorgde voor stabiliteit in het rijk, maar leefde op gespannen voet met de senaat. Na het verraad en de terechtstelling van zijn gunsteling Seianus trok hij zich helemaal terug op het eiland Capri, waar hij zich aan seksuele uitspattingen met kinderen zou bezondigd hebben. In 37 werd hij opgevolgd door Caligula. Zijn naam?

D: Carthaags generaal, die tijdens de Tweede Punische Oorlog bekend werd als grote tegenstander van de Romeinen. Hij trok ten strijde tegen Rome door via Spanje met een leger met olifanten over de Alpen Italië binnen te trekken. Naam van deze krijgsheer?

E: Deze man die geboren werd in Braunau am Inn op 20 april 1889 en stierf te Berlijn op 30 april 1945, was officieel rijkskanselier, maar feitelijk dictator, van Duitsland tijdens het regime van de nationaalsocialisten, meestal afgekort tot nazi's, tussen 1933 en 1945. Wie?

Aardrijkskunde

A: Deze stad in het zuiden van de Chinese provincie Jiangsu werd al in 514 voor Christus de hoofdstad van het rijk Wu. Het bleef een belangrijke stad, onder andere dankzij het Groot keizerlijk kanaal. Vanaf de Songdynastie was het een voornaam centrum voor de zijde-industrie. Marco Polo noemde de stad omwille van de vele kanalen het Venetië van het oosten, een epitheton dat ook wel eens gebruikt wordt voor het naburige maar veel kleinere Zhouzhuang. De klassieke tuinen in de stad staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Welke stad met ruim 2 miljoen inwoners, 6 miljoen in de prefectuur, 100 km ten westen van Shanghai, zoeken we?

B: Kroatisch schiereiland en gelijknamige provincie, die toeristisch aangeprezen wordt als “het Toscane van Kroatië”. Niet verwonderlijk, gezien het aangename klimaat, streekspecialiteiten zoals olijven, vijgen en truffels, en de aanwezigheid van een door Vespasianus gebouwd amfitheater in Pula. Wat is de naam van deze streek, schiereiland en Kroatische provincie?

C: Deze kunstmatig aangelegde meren vormen het grootste watergebied in België, gelegen circa 30 km ten zuiden van Charleroi, deels in de provincies Namen en Henegouwen. In totaal zijn er 5 meren met een gezamenlijke oeverlengte van 50 km, waaronder La Plate Taille, het grootste meer van België. Het is de ideale plek om te zeilen, kanoën, wandelen of mountainbiken. Wat is de naam van dit populaire recreatiegebied?

D: We zijn op zoek naar een Amerikaanse staat die in de 18de eeuw genoemd werd naar de toenmalige Britse koning. Bij de onafhankelijkheidsstrijd was het de zuidelijkste van de 13 opstandige kolonies. Sedert 1868 is Atlanta de hoofdstad, en de staat deelt in het Engels haar naam met een onafhankelijke republiek die vroeger tot de Sovjetunie behoorde. Welke staat, die begrensd wordt door Florida, Alabama, Tennessee, North Carolina en South Carolina?

E: België telt in totaal 5 stroomgebieden. In het uiterste oosten ligt een gebied dat deel uitmaakt van het stroomgebied van de Rijn, en van het zuiden van de provincie Henegouwen behoort een klein deel toe aan het stroomgebied van de Seine. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de stroomgebieden van de Maas en de Schelde. In het westen van het land bevindt zich het vijfde stroomgebied. Van welke rivier is dit?

Muziek

A: Deze Joods-Amerikaanse producer bracht in 1984 een single van de rapper T La Rock uit op zijn label Def Jam Recordings. Het zou de eerste single van velen worden, want nadien volgden nog successen met Public Enemy, Beastie Boys en Run DMC. Buiten de hiphopwereld werd deze man ook een begrip in de metalwereld, door albums van onder andere Slayer, Metallica, Danzig en Rage Against the Machine te producen. Ook artiesten zoals Mick Jagger, Tom Petty en Johnny Cash vonden hun weg naar zijn producerstudio, waardoor hij gerust één van de meest invloedrijke muziekproducers van de laatste 25 jaar genoemd kan worden. Wat is zijn naam?

B: Ze was een Israelische van Jemenitische afkomst. Midden jaren 70 brak ze door in Israël met Shir Hafrecha ("lied van een sletje"). Na vele binnenlandse successen maakte ze in 1983 haar internationale debuut op het Eurovisiesongfestival met Chai ("leven"). Later werkte ze nog samen met The Sisters of Mercy en Paula Abdul. Ze stierf in 2000 aan de gevolgen van AIDS. Hoe luidt haar naam?

C: In 1928 ontstond in de arme wijken van Lissabon een muziekstijl die een gevoel van verdriet, melancholie, blijheid, weemoed, saudade en ook een feeststemming uitdrukt. De naam van deze muziekstijl is afgeleid van het latijn voor 'noodlot'; het is dan ook niet te verwonderen dat vooral het melancholische en het fatalisme naar voor komen in deze muziekstijl. Welke zangkunst, die een belangrijke plaats in het leven van iedere Portugees heeft, en waarvan Amalia Rodrigues als één van de belangrijkste en invloedrijkste zangeressen ooit beschouwd kan worden?

D: Zijn naam werd als letterwoord gebruikt door Italiaanse nationalisten die ijverden voor de hereniging van Italië onder leiding van de koning van Sardinië, Vittorio Emanuele. Hij leefde in de 19e eeuwse en schreef in totaal 26 opera's. Daarvan zijn Nabucco, Rigoletto, La Traviata en Aïda de bekendste. Graag de naam van de man die ook bekend stond als de 'Zwaan van Busseto', naar de houding die hij aannam wanneer hij dirigeerde?

E: Ze ontleenden hun naam aan het hoofdpersonage uit de Pink Panther-films. In 1987 maakten ze hun debuut op Marktrock, en vanaf toen steeg hun populariteit op korte tijd naar ongekende hoogte. Een ware hype onder pubermeisjes, een deelname aan het Eurovisiesongfestival en 10 cd's later zijn de broers Koen & Kris Wauters na 24 jaar 1 van dé boegbeelden van de Vlaamse muziekwereld, met talloze klassiekers als Anne, Daar Gaat Ze, En Dans en Nobelprijs, en tussen 2000 en 2011 een jaarlijkse concertreeks in het Sportpaleis. Wat is hun groepsnaam?

Fauna & Flora

A: De 'Cynocephalidae' zijn de enige levende familie van de zoogdierorde huidvliegers (Dermoptera). Er bestaan twee soorten in twee geslachten, die voorkomen op de Soenda-eilanden en de Filipijnen. De familie omvat de volgende geslachten Cynocephalus volans (de Filippijnse) en aleopterus variegatus (de Maleise). Onder welke Nederlandse naam zijn deze soorten gekend?

B: We gaan op zoek naar de enige overlevende soort uit een familie van de krokodilachtigen. Ze worden ongeveer 5 tot 6 meter lang, en hebben een donkergroene tot bruin-zwarte kleur. Typerend is de lange, smalle bek met het grootst aantal tanden van alle krokodilachtigen, en de puntige hoge stekelkam op de staart direct na de staartwortel. Wat is de naam van deze soort, die voorkomt in Bangladesh, Myanmar, Bhutan, India, Nepal en Pakistan, en uitsluitend in rivieren leeft?

C: Naast de steppezebra en de bergzebra is er nog een derde soort zebra: het is de grootste soort zebra, die leeft in het noordoosten van Afrika en genoemd is naar een Franse president, die in 1882 zo'n zebra geschonken kreeg van Menelik I, de negus ("keizer") van Abyssinië.

D: Guinese biggetjes zijn geen varkentjes en ze komen niet uit Guinea. Waarom ze dan toch als 'biggetjes' werden betiteld is onzeker maar dit heeft waarschijnlijk te maken met de piepende en knorrende geluiden die ze frequent maken en met de gedrongen lichaamsvorm. Het is wel een knaagdier dat van nature in de Andes voorkomt en waarschijnlijk zo'n 3000 jaar geleden door de voorlopers van de Inca's is gedomesticeerd. Nu is het een gangbaar huisdier in Europa. Welk geslacht uit de orde der knaagdieren?

E: Welk hondenras afkomstig uit Zwitserland staat bekend als reddingshond in de gelijknamige bergpas tussen Zwitserland en Italië? Het berucht vaatje met brandewijn is dan wel een fabeltje, de beroemde hond Barry zou toch meer dan 40 gestrande reizigers het levven gered hebben.

Wetenschappen

A: Deze Duitse Socioloog die leefde van 1927 tot 1998 wordt samen met Talcott Parsons als grondlegger van de Sociale Systeemtheorie beschouwd, al nam hij al gauw een eigen standpunt in. Zijn magnum opus ‘Die Gesellschaft der Gesellschaft ‘ maakte hij slechts één jaar voor zijn dood af en staat bekend om zijn moeilijke leesbaarheid, zelfs voor Duitstaligen. Het enigmatische karakter van zijn schrijfsels en het ietwat elitaire gedrag van sommige volgelingen maken hem tot een controversieel figuur. Vrijwel alles draait rond communicatie en ook autopoiese is een belangrijk concept, verder kunnen we u best doorverwijzen naar Die Gesellschaft der Gesellschaft, en u een goed woordenboek Duits aanraden.

B: Fysica: In 1855 schreef een Duitse wetenschapper twee diffusiewetten neer, die enerzijds de diffusie-flux J relateert aan de concentratie Phi en anderzijds hoe de concentratie zal wijzigen in de tijd. (tip die er een C-vraag van zou maken: Hier niet zo’n probleem, maar in Duitse humaniora een gegarandeerde bron van gegiechel, want zijn naam betekent zoveel als ‘neuk’ in het Duits.)

C: Rond de derde eeuw voor Christus schreeft Euclides een meetkundig en rekenkundig verzamelwerk bestaande uit 13 boeken dat simpelweg het meest invloedrijke werk in de geschiedenis van de wiskunde is. Wat is de titel van dit werk?

D: Wat is de naam van de wet die zegt dat de spanning over een weerstand gelijk is aan de de weerstandswaarde maal de stroom door de weerstand, genoemd naar een Duits fysicus? Fonetisch is zijn naam hetzelfde als een heilige uitroep in verschillende Dharmische religies.

E: Deze Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige en uitvinder wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, naast Isaac Newton en James Clerk Maxwell. Hij won de Nobelprijs Natuurkunde voor het foto-elektrisch effect, maar u kent hem voornamelijk als bedenker van de speciale en algemene relativiteitstheorie, een befaamde brief aan Roosevelt en zijn opvatting dat God niet dobbelt. Een goeie kapper heeft hij echter nooit gevonden.

Cultuur

A: Deze Japanse vorm van poppentheater ontstond in de veertiende eeuw als grappige pauzestukjes van het meer serieuze No-theater. Samen met No maakt het deel uit van het Nōgaku-theater en tegenwoordig wordt het ook afzonderlijk opgevoerd. Het was van grote invloed op het Kabuki-theater. Net zoals No en Kabuki spelen alleen mannen als acteur. Vaak zijn er maar twee of drie rollen in een theaterstuk en is er een nadruk op slapstick en satire.

B: In deze stijl van fotografie is het vastleggen van de sfeer van het moment belangrijker dan het nemen van een mooie foto. De foto’s zijn meestal verkleurd, wazig en slecht gekadreerd. Maar dat is net de bedoeling. De naam is afkomstig van de Russische fabrikant die het gelijknamige fototoestel op de markt bracht. Graag de naam van deze stijl van schiet-maar-raak-fotografie?

C: Naast architect was deze Romein uit de eerste eeuw voor Christus ook militair en ingenieur. Hij is vooral bekend doordat hij de auteur is van een standaardwerk over de bouwkunst: "De architectura". Dit werk, waarin belangrijke theorieën omtrent het bouwen van gebouwen geponeerd worden, is van enorme invloed op de Europese bouwkunst. Een basilica in Fano is het enige gebouw waarvan met zekerheid kan gezegd worden dat hij er aan gewerkt heeft. Hij beschouwde de menselijke postuur als het perfecte voorbeeld van een proportioneel geheel, en baseerde zich daar dan ook op bij het bepalen van de afmetingen van de Curia, het senaatsgebouw van de Romeinen op het Forum Romanum. Wat is de naam van deze man, die 1500 jaar later als inspiratie zou dienen voor een werk van Leonardo Da Vinci?

D: Deze Franse beeldhouwer leefde van 1840 tot 1917. Na een bezoek aan Rome en Firenze werd hij geïnspireerd door Michelangelo, en begon hij aan zijn eerste officiële bestelling: Porte de l'Enfer. De meer dan 200 beelden bevatten ook zijn 2 bekendste werken: "De Kus" en "De Denker", beide geïnspireerd door de Divina Comedia van Dante. Wat is de naam van de Fransman?

E: Tijdens zijn leven verkocht deze kunstenaar welgeteld 1 werk. Nadat hij in 1890 zelfmoord pleegde, groeide zijn roem echter snel. Het verhaal van de jonge Nederlander die klassiekers als "De Aardappeleters", "Zonnebloemen", "Portret van Dokter Gachet" en "Zelfportret met verbonden oor" schilderde, is genoegzaam bekend. Dat laatste werk toont de schilder nadat hij zijn oor afgesneden had, al geloven sommige kunsthistorici dat die verwonding het gevolg was van een ruzie met z'n goede vriend Paul Gauguin. Naam van deze Nederlandse impressionist?

Varia

A: Mensen die houden van een beetje avontuur in hun leven kunnen vanaf nu in Londen hun hart ophalen. Voor 300 euro kan je namelijk sushi eten van een naakt vrouwenlichaam. Je krijgt er nog champagne bij en je mag zo veel drinken als je wil. Hoe heet deze nieuwe trend die echter al lang is ingeburgerd bij de Japanse elite?

B: Dit principe uit de kennistheorie kan kort samengevat worden als “Wanneer er meerdere verklaringen voor iets zijn, is het het best de meest logische, met de minste veronderstellingen, te kiezen”. Het wordt toegeschreven aan een 14e eeuwse Engelse filosoof, een franciscaner monnik. Welk principe, dat de naam van die monnik bevat, is dit?

C: Het woord dat we zoeken kwam voor het eerst in beeld in de zeventiende eeuw, toen Franse en Engelse boekaniers in Haïti een techniek om vlees langer houdbaar te maken, overnamen van inheemse piraten. De naam is afkomstig van de Indianen, waar het “heilig vuurbed” betekent. De term die we vandaag de dag gebruiken kwam via het Spaans en het Engels bij ons terecht. Welke populaire activiteit maakt een zomeravond pas echt compleet?

D: Voor kinderen van wereldberoemde personen is het dikwijls moeilijk een eigen succesvolle carrière op te bouwen zonder steeds vergeleken te worden met hun vader of moeder. Deze 40-jarige Britse mode-ontwerpster slaagde echter wonderwel. Ondanks dat haar vader lid was van The Beatles, bouwde ze sinds 1997 een eigen succesvolle carrière uit als ontwerpster. Eerst voor modehuizen Chloé en Gucci, later kreeg ze haar eigen label. Haar naam graag?

E: Het doel van deze website is om in elke taal een vrije internetencyclopedie aan te bieden. De naam van de website is een samentrekking van het hawaïaans woord voor 'snel' en het Griekse woord encyclopedia. Kenmerkend voor de website is dat de inhoud door de gebruikers zelf kan toegevoegd en aangepast worden. Naam van deze website?

Film

A: In een Texaans bejaardentehuis zitten 2 opmerkelijke bewoners. Enerzijds de echte Elvis Presley, die 40 jaar eerder zijn plaats afstond aan een imitator en anderzijds JFK, nu ja de hersenen van JFK die getransplanteerd werden in het lichaam van een zwarte man... Deze vrienden moeten vechten voor hun ziel wanneer "hun" bejaardentehuis wordt bezocht door een Egyptische mummie die de ziel van de bewoners door hun anus opzuigt. Welke hilarische horrorfilm met in de hoofdrollen Bruce Campbell en Ossie Davies?

B: In 1919 richtten acteurs Charlie Chaplin, Mary Pickford en Douglas Fairbanks en regisseur D.W. Griffith een filmproductiemaatschappij op die vooral art house-films produceert. Het idee van een onafhankelijke studio, waarbij acteurs en regisseurs zelf zoveel mogelijk konden beslissen, is intussen alweer achterhaald, aangezien de maatschapij momenteel eigendom is van Metro Goldwyn Mayer, dat op zijn beurt weer eigendom is van Sony Pictures.

C: Hij is één van de grootste regisseurs ooit, en hoogstwaarschijnlijk Japan's bekendste. Hij kan bogen op een carrière die liep van 1941 tot 1993, en is verantwoordelijk voor klassiekers als "Seven Samurai", "Rashomon", "Yojimbo" en "Ran". Enkele van zijn werken waren gebaseerd op Shakespeare's verhalen. Hij en zijn films waren van grote invloed op een hele generatie filmmakers. Wat is de naam van dit boegbeeld van de cinema?

D: Deze film uit 2003 won 11 Oscars, en is daarmee samen met Titanic en Ben-Hur recordhouder. Wat is de titel van deze 3e film van de trilogie gebaseerd op de boeken van JRR Tolkien en geregisseerd door Peter Jackson?

E: Hij is dé acteur van de Vlaamse filmwereld. Sinds zijn hoofdrol in Mira uit 1971 speelde hij in ontelbare Vlaamse en Nederlandse producties, onder meer in de Oscar-genomineerde films Karakter, Antonia en Daens. Zijn bekendste rol is waarschijnlijk die van huurmoordenaar Angelo Ledda in De Zaak Alzheimer. Graag de naam van de man die weleens de 'Vlaamse Robert De Niro' genoemd wordt?

Literatuur

A: In 1970 publiceerde Hugo Claus een dichtbundel geïnspireerd door Hertog Jan III van Brabant (1295-1355). De titel van die bundel verwijst naar de bijnaam van de hertog, die blijkbaar van geen kleintje vervaard was. Welke titel?

B: In 1955 publiceerde Hugo Claus een dichtbundel die zijn naam als experimenteel dichter vestigde. De titel daarvan verwijst naar de Gentse deelgemeente waar Claus toen woonde. Titel van die bundel?

C: Welke Vlaamse romanschrijver debuteerde in 1950 met De Metsiers? Andere titels: De verwondering, Omtrent Deedee, Het Jaar van de Kreeft. Zijn bekendste roman uit 1983 werd bewerkt tot een tv-serie, maar die noemen we lekker niet.

D: Wie schreef 'Het verdriet van België', verfilmde 'De leeuw van Vlaanderen', was gehuwd met Sylvia Kristel en werd berispt door kardinaal Danneels omdat hij euthanasie liet plegen?

Terug

Informatie: