Kampioenschappen

WK
Wereldkampioenschap (Individueel)
EK
Europees Kampioenschap
OVK
Open Vlaams Kampioenschap (Individueel)
BQB-Duoquizzen
Thema-Duoquizzen
 
Format
Op de zaterdagmorgen van een EK-weekend nemen de quizzers deel aan het individueel Europees Kampioenschap, waar in een eerste fase iedereen 100 schriftelijke vragen voorgeschoteld krijgt. Na afloop van deze vragen wordt de top 10 uitgenodigd om op het podium plaats te nemen en onder elkaar te strijden voor de titel van Europees Kampioen. Dit gebeurt door middel van mondelinge vragen, waarbij door een jurylid bij elk van de deelnemers onmiddellijk aangegeven wordt wie een punt verdient en wie niet. Dit zorgt voor een razend spannend verloop, niet alleen bij de protagonisten zelf maar ook bij de toeschouwers.

Historiek
In navolging van een Quiz-interland tussen België en Engeland in 2003, werd in 2004 het eerste EK Quiz georganiseerd. In Gent namen 123 quizzers uit 5 landen (België, Verenigd Koninkrijk, Estland, Noorwegen en Nederland) deel. Na België volgden achtereenvolgens Estland (Tallinn), Frankrijk (Parijs), Engeland (Blackpool), Noorwegen (Oslo), Nederland (Dordrecht), Engeland (Derby), België (Brugge), Estland (Tartu), Engeland (Liverpool), Roemenië (Boekarest) en Nederland (Rotterdam). In 2016 zal het 13e EK als onderdeel van de eerste editie van de Quiz Olympiad te gast zijn in Athene, Griekenland.

Palmares

Editie            4e plaats 5e plaats
2017  Pat Gibson  Olav Bjortomt  Kevin Ashman  Ronny Swiggers  David Stainer
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Paul Arts  Erik Derycke  Nico Pattyn
2016  Olav Bjortomt  Kevin Ashman  Pat Gibson  Ronny Swiggers  Raj Dhuwalia
 Ronny Swiggers  Gerben Smit  Nico Pattyn  Paul Arts  Luc Venstermans
2015  Olav Bjortomt  Ronny Swiggers  Pat Gibson  Didier Bruyère  Kevin Ashman
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Paul Arts  David Beck  Gerben Smit
2014  Olav Bjortomt  Kevin Ashman  Ronny Swiggers  Tero Kalliolevo  Pat Gibson
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Paul Arts  Luc Venstermans  Gerben Smit
2013  Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Jesse Honey  Bernard Kreps  Olav Bjortomt
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Bernard Kreps  Tom Trogh  Lars Van Moer
2012  Holger Waldenberger  Igor Habal  Olav Bjortomt  Thomas Kolåsæter  Ronny Swiggers
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Bernard Kreps  Nico Pattyn  Marnix Baes
2011  Kevin Ashman  Pat Gibson  Olav Bjortomt  Jesse Honey  Ronny Swiggers
 Ronny Swiggers  Bernard Kreps  Nico Pattyn  David Beck  Tom Trogh
2010  Olav Bjortomt  Tero Kalliolevo  Pat Gibson  Kevin Ashman  Ronny Swiggers
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Tom Trogh  Bernard Kreps  Marnix Baes
2009  Kevin Ashman  Olav Bjortomt  Pat Gibson  Nico Pattyn  Ronny Swiggers
 Nico Pattyn  Ronny Swiggers  Tom Trogh  Bernard Kreps  Erik Derycke & Marnix Baes
2008  Kevin Ashman  Pat Gibson  Olav Bjortomt  Ronny Swiggers  Mark Bytheway
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Erik Derycke  Paul Arts  Marnix Baes
2007  Nico Pattyn  Lieven Van den Brande  Pat Gibson  Ronny Swiggers  Kevin Ashman
 Nico Pattyn  Ronny Swiggers  Bernard Kreps  Tom Trogh  Erik Derycke
2006  Kevin Ashman  Mark Bytheway  Lieven Van den Brande  Pat Gibson  Olav Bjortomt
 Lieven Van den Brande  Nico Pattyn  Tom Trogh  Marnix Baes & Paul Arts  
2005  Kevin Ashman  Indrek Salis  Pat Gibson  Lauri Naber  Andres Pulver
 Erik Derycke  Lieven Van den Brande  Jo Vandenbroucke  Nico Pattyn  Bart Permentier & Marnix Baes
2004  Kevin Ashman  Nico Pattyn  Pat Gibson  Indrek Salis  Derk de Graaf
 Nico Pattyn  Bernard Kreps  Marnix Baes  Lieven Van den Brande  Leo De Haes & Paul Arts

Statistieken

  Nationaal # Internationaal #
Meeste zeges: Ronny Swiggers 9 Kevin Ashman 6
  Nico Pattyn 3 Olav Bjortomt 4
  Erik Derycke 1 Holger Waldenberger 1
  Lieven Van den Brande 1 Nico Pattyn 1
  Pat Gibson 1
  Ronny Swiggers 1
 
Meeste podia: Ronny Swiggers 11 Pat Gibson 10
  Nico Pattyn 10 Kevin Ashman 9
  Tom Trogh 6 Olav Bjortomt 9
  Bernard Kreps 5 Nico Pattyn 3
  Paul Arts 3 Ronny Swiggers 3
  Erik Derycke 2 Lieven Van den Brande 2
  Lieven Van den Brande 2 Holger Waldenberger 1
  Gerben Smit 1 Igor Habal 1
  Jo Vandenbroucke 1 Indrek Salis 1
  Marnix Baes 1 Jesse Honey 1
  Mark Bytheway 1
  Tero Kalliolevo 1
 
Meeste Top-10: Paul Arts 14 Olav Bjortomt 13
  Nico Pattyn 13 Pat Gibson 13
  Ronny Swiggers 13 Kevin Ashman 12
  Tom Trogh 11 Ronny Swiggers 11
  Marnix Baes 10 Tero Kalliolevo 8
  Bernard Kreps 9 Nico Pattyn 6
  Erik Derycke 9 Thomas Kolåsæter 6
  Gerben Smit 9 David Stainer 5
  Bart Permentier 7 Tom Trogh 5
  Staf Dujardin 6 Bernard Kreps 4
  Derk de Graaf 5 Holger Waldenberger 4
  Lars Van Moer 5 Ian Bayley 4
  Lieven Van den Brande 4 Igor Habal 4
  David Beck 3 Jesse Honey 4
  Luc Venstermans 3 Lieven Van den Brande 4
  Albert November 2 Didier Bruyère 3
  Koen Vervremd 2 Jussi Suvanto 3
  Lut Muyshondt 2 Mark Grant 3
  Peter Vollebergh 2 David Lea 2
  Stijn Gyselinckx 2 Indrek Salis 2
  Chris Braxel 1 Mark Bytheway 2
  Dardo Lippens 1 Marnix Baes 2
  Dries Van De Sande 1 Ove Poder 2
  Erik Meersschaert 1 Paul Sinha 2
  Filips Schillebeeckx 1 Andres Pulver 1
  Frank Declerck 1 Barry Simmons 1
  Jens Everaerdt 1 Derk de Graaf 1
  Jo Broos 1 Eik Sagen 1
  Jo Vandenbroucke 1 Eric Kilby 1
  Johan Vander Elst 1 Jan Deckx 1
  Kris Van der Coelden 1 Jo Vandenbroucke 1
  Leo De Haes 1 Lars Van Moer 1
  Maarten Luts 1 Lauri Naber 1
  Patrick Andries 1 Lorcan Duff 1
  Peter Lanssens 1 Nick Mills 1
  Pierre Flamant 1 Ole Martin Halck 1
  Reimond Eycken 1 Phil Smith 1
  Steven Kesteloot 1 Raj Dhuwalia 1
  Tom Vansteenbrugge 1 Sean O'Neill 1
  William De'Ath 1
 


© IQA

Informatie: