Kampioenschappen

WK
Wereldkampioenschap (Individueel)
EK
Europees Kampioenschap
OVK
Open Vlaams Kampioenschap (Individueel)
BQB-Duoquizzen
Thema-Duoquizzen
 
Format
Het WK quizzen is een jaarlijks georganiseerd kampioenschap volgens een vaste formule. Op 1 dag vindt in elk deelnemend land (minstens) 1 manche plaats, waar quizzers uit dat land (en eventueel de buurlanden) gedurende 4 uur hun hoofd kunnen breken op 240 vragen (wereldwijd dezelfde vragen, aangeboden in de plaatselijke taal). De vragen worden verdeeld over 8 categorieën (Entertainment, Sport & Leisure, History, Sciences, Culture, Lifestyle, Media, World) van elk 30 vragen. De uiteindelijke score wordt bepaald door alles op te tellen, met uitzondering van de slechtste categorie. Hierdoor bekomt men dus een totaal van 210 punten.

Historiek
In 2004 werd het eerste WK Quiz georganiseerd. Een driehonderdtal quizzers uit 6 deelnemende landen (België, Verenigd Koninkrijk, Estland, India, Maleisië en Nederland) namen toen deel. Intussen is de eerste zaterdag van juni het wereldwijde strijdtoneel voor zo'n 1800 quizzers uit een 40-tal landen van de 5 continenten.

Palmares

Editie            4e plaats 5e plaats
2018  Olav Bjortomt  Steve Perry  Pat Gibson  Igor Habal  Ronny Swiggers
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Nico Pattyn  David Beck  Bernard Kreps
2017  Kevin Ashman  Didier Bruyère  Pat Gibson  Tom Trogh  Ronny Swiggers
 Tom Trogh  Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Bernard Kreps  Marnix Baes
2016  Kevin Ashman  Olav Bjortomt  Pat Gibson  Mark Grant  Ronny Swiggers
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Nico Pattyn  Marnix Baes  Paul Arts
2015  Olav Bjortomt  Kevin Ashman  Pat Gibson  Tero Kalliolevo  Holger Waldenberger
 Tom Trogh  Ronny Swiggers  Nico Pattyn  David Beck  Derk de Graaf
2014  Vikram Joshi  Steve Perry  Kevin Ashman  Olav Bjortomt  Pat Gibson
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Tom Trogh  Bernard Kreps  Marnix Baes
2013  Pat Gibson  Tero Kalliolevo  Kevin Ashman  Olav Bjortomt  Ove Poder
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Nico Pattyn  Bernard Kreps  David Beck
2012  Jesse Honey  Pat Gibson  Steve Perry  Kevin Ashman  Olav Bjortomt
 Ronny Swiggers  Tom Trogh  Nico Pattyn  Bernard Kreps  Erik Derycke
2011  Pat Gibson  Kevin Ashman  Tero Kalliolevo  Jesse Honey  Ronny Swiggers
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Tom Trogh  Marnix Baes  Erik Derycke
2010  Pat Gibson  Kevin Ashman  Ronny Swiggers  Tero Kalliolevo  Olav Bjortomt
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Erik Derycke  David Beck  Tom Trogh
2009  Kevin Ashman  Ronny Swiggers  Mark Bytheway  Olav Bjortomt  Nico Pattyn
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Tom Trogh  David Beck  Bernard Kreps
2008  Mark Bytheway  Ronny Swiggers  Tero Kalliolevo  Kevin Ashman  Pat Gibson
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Frank Van Nieuwenhove  Marnix Baes  Paul Arts
2007  Pat Gibson  Kevin Ashman  Mark Bytheway  Olav Bjortomt  Jesse Honey
 Ronny Swiggers  Nico Pattyn  Marnix Baes  Erik Derycke  Paul Arts
2006  Kevin Ashman  Pat Gibson  Nico Pattyn  Marc Van Springel  Olav Bjortomt
 Nico Pattyn  Marc Van Springel  Ronny Swiggers  Erik Derycke  Jo Vandenbroucke
2005  Kevin Ashman  Pat Gibson  Nico Pattyn  Marc Van Springel  Arul Mani
 Nico Pattyn  Marc Van Springel  Erik Derycke  Frank Van Nieuwenhove  Marnix Baes
2004  Kevin Ashman  Pat Gibson  Ashish  Nico Pattyn  Frank Van Nieuwenhove
 Nico Pattyn  Frank Van Nieuwenhove  Erik Derycke  Lieven Van den Brande  Jo Vandenbroucke

Statistieken

  Nationaal # Internationaal #
Meeste zeges: Ronny Swiggers 10 Kevin Ashman 6
  Nico Pattyn 3 Pat Gibson 4
  Tom Trogh 2 Olav Bjortomt 2
  Jesse Honey 1
  Mark Bytheway 1
  Vikram Joshi 1
 
Meeste podia: Nico Pattyn 15 Kevin Ashman 12
  Ronny Swiggers 13 Pat Gibson 12
  Tom Trogh 9 Mark Bytheway 3
  Erik Derycke 3 Olav Bjortomt 3
  Frank Van Nieuwenhove 2 Ronny Swiggers 3
  Marc Van Springel 2 Steve Perry 3
  Marnix Baes 1 Tero Kalliolevo 3
  Nico Pattyn 2
  Ashish 1
  Didier Bruyère 1
  Jesse Honey 1
  Vikram Joshi 1
 
Meeste Top-10: Marnix Baes 15 Kevin Ashman 15
  Nico Pattyn 15 Pat Gibson 15
  Bernard Kreps 14 Ronny Swiggers 13
  Ronny Swiggers 13 Olav Bjortomt 12
  Paul Arts 11 Nico Pattyn 11
  Tom Trogh 11 Tero Kalliolevo 10
  David Beck 10 Mark Grant 9
  Erik Derycke 10 Ian Bayley 8
  Derk de Graaf 9 Jesse Honey 5
  Gerben Smit 7 Steve Perry 5
  Bart Van Gasse 5 Tom Trogh 5
  Jo Vandenbroucke 5 Didier Bruyère 4
  Frank Van Nieuwenhove 4 Mark Bytheway 4
  Luc Lenaerts 4 Ove Poder 4
  Marc Craen 4 Arul Mani 3
  Eddie Crick 2 David Stainer 3
  Lars Van Moer 2 Dorjana Sirola 3
  Lieven Van den Brande 2 Erik Derycke 3
  Marc Van Springel 2 Thomas Kolåsæter 3
  Staf Dujardin 2 Lauri Naber 2
  Bart Mariën 1 Marc Van Springel 2
  Kris Van der Coelden 1 Vikram Joshi 2
  Thomas De Bock 1 Ashish 1
  David Beck 1
  Frank Van Nieuwenhove 1
  Holger Waldenberger 1
  Igor Habal 1
  Jerome Vered 1
  Sean Carey 1
  Stephen Pearson 1
  Tim Polley 1
 


© IQA

Informatie: